Скіни. Походження. Ідеологія

Рок портал #0Течія скінхедів зародилася в 60х роках в Англії. Тільки уявіть, робоча Англія, 70% населення - робітники та їхні діти. Решта-багатенькі дітки своїх батьків, хіпі, байкери та готи. Скіни відбулися саме від робочого класу. Це можна зрозуміти по їх стилю одягу - джинси, футболка з піджаком, кепка-пиріжок і, звичайно ж, класичні робочі черевики з металевим носком.

Цей стиль залишається незмінний по сьогоднішній день. Але спочатку скіни були невинною групою юнаків і дівчат, які, як і всі - відривалися, гуляли, пили, курили, іноді билися з байкерами або елітою. До речі з афроамериканцями та іншими расами скіни вільно спілкувалися і приймали в свої ряди. Музика скінів складалася з реггі, рокстеді і пріджазових мелодій. Це називали Ска.

Так само музичними представниками були Десмонд Деккер, Лаурі Еткін. Ходить міф що саме серед скінів розкручувався Боб Марлі. Образ бритоголового скіна народився з вуст одного журналіста, який описував бійку між субкультурами, і обізвав скінів бритоголовими. Зазвичай вони носили просто коротку стрижку начебто їжачка. Взагалі ідея голених потилиць прийшла з ямайки від хуліганів Руд Бойс. З часом, скіни навіть перестануть відрізнятися від жахливих Рудд, які поставили на вуха всю Ямайку.

Незабаром у спокійну Англію увійде беззаконня, бійки, специфічна ідеологія, організаторами якої будуть скіни. Основна ідея скінів приблизно така - ми поза політикою, ніякого расизму, пиво, дівки, бійки, футбол та СКА. У 70-х ситуація кардинально помінялася. Тепер скіни - не одна дружна тусовка. З'явилася ідеологія, яка роз'єднала їх і перетворила в а-ля фашистів. Тут детальніше.

У 70-х Англія потрапила в кризу, велика кількість людей і, в тому числі, молоді втратили роботу. І ось тут з'явилася чудова можливість розділити суспільство. Фашистські партії стали вішати «пургу» світлої молоді, мовляв винні в кризі іноземні іммігранти. Вони працюють і отримують гроші, а ми - голодуємо. Не порядок, однак. Влада мовчали. Адже їм вигідніше платити за роботу якомога менше грошей, і глибоко плювати місний на них працює чи ні.

Фашистське напрямок надійшло вкрай розумно - вони спонсорували скінів, зобміровалі їх своєю літературою, ідеєю. Ось тут і з'являються напряму «Британія для білих». І скіни перетворюються у фашистське дитя. Журналісти про все писали, не заглиблюючись у факти. Загалом, навісили ярлики про скінів, це 100% фашисти та нацисти, існують донині.

У 80-х скіни і просто мирне населення стало, пардон, адупляться. Адже нацизм - це прямий шлях до кладовища, самознищення, насильства і терору. На жаль «Білий арійський Опір» не просто бунтувало на вулицях Британії. Вони набиралися досвіду у бородатих нацистів для повного контролю суспільства та реабілітації нацистської ідеології. Ось тут і занепокоїлися влади.

У Нью-Йорку була створена нова скін-угрупування - «Скіни проти расистських забобонів» або просто «справжні», планувалося, щоб саме ці хлопці зупинили скін-нацистів, роз'яснили суспільству справжні цінності скінхедів і взагалі знешкодили небезпечні угруповання. Почалася війна - перестрілки, бунти, убиті.

З коментарю одного скіна - «для того щоб вийти з дому, Волинь у кишені і очі на потилиці були так само необхідні, як і черевики з підтяжками». «Справжні» використовували всі - ТБ, радіо, листівки, концерти для своїх, газети, акції прямої дії. Все це допомогло розбомбити скінів-нацистів. Насильства і чистота раси на глобальному рівні винищили, але от стереотипи залишилися. У 90-х всі втихомирилися. Пішло звичай поділ на типи і види скінхедів.

Виник новий рух - Rash, це скіни з робочих сімей, милостива єдність і своє класове походження. Вони проти расизму, війни, атак на робочий клас, сексизму та гомофобії, і готові побитися за це. У цілому це патріоти свого руху. Ще один рух Straight Edge, ідеєю якого було здоровий спосіб життя, позитивне мислення, повна відмова від наркотиків та алкоголю, спорт, розпорядок дня, вірність у коханні і секс, чесність, саморозвиток, користь оточуючим.

У цьому русі є одна мила особливість - при написання між назвою ставилося хрестик. Раніше їм позначали руки підлітків, а бармен при отриманні замовлення вимагав показати руку. Зазвичай тим, хто мав ці мітки, алкоголь не продавали.

З часом дуже багато скіни стали татуювати хрест на руках, для того щоб всі бачили, що ті свідомо відмовлялися від усього, що руйнує їхнє тіло, розум і душу. Так само багато хто з скінів проповідую вегетаріанство, і повна відмова від тваринної їжі. Доходило навіть до такого, «Гей скіни», «Арійські гей скіни», по моєму це вже абсурд.

Швидше за все, тут вже стали з'являтися позери. У музичному плані відбулися помітні зміни - крім старого улюбленого реггі виникла мода на hardcore-цей стиль з'явився в Нью-Йорку в 80х, характеризується змішанням важких гітар, реп, фанкові ударні, також на street core, nu-metal, industrial.

Замість висновку - спочатку це були просто діти середнього класу, яким стали пудрити мізки і вводити в оману різні «паразити суспільства», перетворюючи їх на монстрів.

Тепер звання «скінхед» трохи лякає і породжує сумніви про наявність моралі та етики у цього представника. Стереотип працює.

Читате також